Expressen II

by

Vi fortsätter vår djupdykning i Expressens allra mörkaste medvetandevalv. Jag har försökt plocka ut de vanligaste kontexterna för användandet av ordet asexuell. En del av artiklarna är från före 2005, alltså det år som en asexualitetsrörelse för första gången uppmärksammades i Sverige. Nästan alla de som jag valt ut är dock från senare år.

Ibland tycks inte ordet asexuell ha någon annan funktion än att beteckna frånvaron av sex, t.ex. i relation till sexuella spänningar på jobbet:

Jag har ju själv till exempel jobbat inom handikappomsorgen och sålt förbandslådor för Röda korset, arbetat på dagis och på en lokaltidning i Östergötland. Detta var i alla fall väldigt asexuella jobbmiljöer.

Jaha, se där. Jag antecknar (på riktigt alltså). Denna frånvaro är dock sällan neutral utan oftast ledsam och kräver bättring:

Det fanns inga fysiska hinder att ha sex. Men jag blev asexuell till slut. Jag kände att jag har så mycket komplex att det är ingen idé. Tack vare programmet – och en viktminskning på 15 kilo – har hon fått en ny inställning till sex.

Detta om en av deltagarna i dokusåpan Tjockholmen. Allas vår Katerina Janouch skriver till någon som slutat ha sex med sin partner:

Jag tycker att det låter som att du ska söka din frihet och lämna din relation. En relation ska inte vara asexuell och oerotisk, det låter ju som att ni är två pensionärer som lever helt utan sex.

Frånvaron av sex kan inte bara tyda på pensionärsfasoner utan också på moralism:

För Twilight är en moralkaka. Ingen får ligga. Det räcker med att rida på Edwards rygg, ända upp till tallens topp. Det gäller att kontrollera sina drifter och förmedla en asexuell utopi där moralen vinner över instinkten.

Nu kulminerar visserligen hela Twilight-eposet i att paret gifter sig, fullbordar äktenskapet och får en vampyrunge, och det lilla jag har sett är filmerna fyllda av undertryckt våld som symbol för undertryckt sexualitet. Traditionellt? Ja, men knappast asexuellt.

En vanlig sådan användning är: asexuell är den som genom samhällshierarkiernas funktion tagits ifrån sin rätt att vara sexuell. T.ex. kvinnor/funktionshindrade/äldre antas vara/ska i samhällets ögon vara asexuella! I Expressens artiklar handlar nästan samtliga exempel om homosexuella män:

Det finns en gammal teori som säger att homosexuella fortfarande endast får skildras som sexfixerade eller som asexuella maskotar. Jag är rädd att ”Raballder” faller in i den senare, tristare kategorin.

Eller:

Rosa och asexuell, frigiven för att lära den heterosexuella kvinnan att suga kuk och den heterosexuelle mannen att shoppa

När Linda Skugge resonerar kring fördelarna med en bögson syftar hon enbart på att hon vill ha en asexuell, mammabunden shoppingpartner. Det är inte tolerans.

Den vanliga grå-och-tråkig-associationen kommer också gärna in här:

Ni bröt mot en tydlig trend av brittiska heterosexuella band. Finns de normbrytande banden i dag?

Det råder en större öppenhet nu, det är inte samma gråa och asexuella synsätt.

Missförstå mig inte; jag tycker inte att någon ska tas ifrån sin rätt att uttrycka en sexualitet. Jag önskar bara att ett annat ord än asexuell kunde användas i detta sammanhang, eftersom det blir svårare att betrakta asexuell som en positiv och aktiv identitet om ordet associeras till att vara hämmad, förtryckt och fråntagen något. Dessutom tar ordet asexuell i dessa sammanhang fokus från den faktiska normen, alltså den heterosexuella.

Vi har också den kategorin där asexuell inte står i centrum utan används för att förstärka bilden av social missanpassning. Vi har t.ex. Mr Bean:

”- Men jag vill fortsätta vara asexuell och social missanpassad ett litet tag till, säger bioaktuella Rowan Atkinson till Expressen.”

Eller Ludwig XVI i filmen Marie Antoinette:

”Inte i en enda bildruta i den två timmar långa filmen vet Ludvig XVI var han ska ta vägen. Han tillåts gå genom den som asexuell, deprimerad och låsintresserad.”

Kanske var Louis asexuell enligt dagens definitioner, men jag anser ändå att ordet här används för att förstärka kopplingen icke-sexuell – missanpassad. Vidare används asexuell vid några tillfällen som synonymt till könlöshet eller androgynitet:

Ingen före Bergmans Charlotte har någonsin vittnat om Chopins maskulina utstrålning. Hans feminina då? Inte den heller. Snarare hade han en egendomligt asexuell karisma, inte ens androgynens både-och.

En annan betydelse är den där gränsen suddas ut mellan det som är icke-sexuellt och det som är grått och tråkigt (”osexigt”), som här:

TV4-Anders Pussblad rapporterade från moderatkongressen i helgen, som om han aldrig någonsin fyllepussat partiets spinndoktor. Lyckligtvis fattade man när man såg det hundraprocentigt asexuella moderatdiscot i nyhetsinslaget, att där hånglade i vart fall han inte.
Televiseringen av det dansgolvet gjorde mer för kondomanvändningen än 72 år av RFSU-kampanjer.

Det kan också vara ett konstverk som genom denna osexighet blir platt och tråkigt:

Dock förblir han romanen igenom fullständigt asexuell och avviker därigenom från det freudianska driftsmönstret. Någon människa av kött och blod liknar han aldrig, han förblir en papperskonstruktion som även när han sliter sig loss från sitt överjag ändå alltid sprattlar i dockmakare Håkanssons marionettrådar.

Eller:

Jag har verkligen problem med det nyreligiöst asexuella dramaturgin, speciellt tydligt i gårdagens ”Blott en afton bor jag här” […]. Här skulle inte snuskas, snaskas, grävas. Det var det vanliga Alandska greppet: ett svensk vardagsrum, parkettgolv, landskapmålningar.

Det finns också en annan betydelse som överraskade mig lite, den där asexualitet beskrivs som frånvaron av kvinnlighet. Här får vi förmoda att det också handlar om en synonym till ”osexighet” och okroppslighet, då sexighet och kroppslighet oftast tillskrivs kvinnor. Kopplingen till livlöshet och tristess finns också där:

”Väldigt mycket bilreklam går ut på kromade bilar som kör fort genom asexuella ökenlandskaps­platser där kvinnor och barn inte existerar.”

Det kan även yttra sig som något slags feministiskt rop efter mer läppstift i riksdagen:

”Och här sätter Siwe fingret på en av våra mest seglivade myter: att feminismen ska vara osminkad, asexuell och fullständigt okroppslig. Att feminismen ska avskaffa den kvinnliga könsrollens hämmande bojor för att i stället sugas upp i det lika konstruerade manliga idealet.”

Fenomenet blir extra tydligt i en krönika över den senaste Alien-filmen:

 I Alien-serien hotar driftstyrda monster den manliga fantasin om en asexuell framtid. […]I framtiden är alla en ”hen”. Påståendet är alltså inte hämtat från en queer-feministisk studiecirkel, utan tvärtom från den utpräglat manliga science fiction-genrens bildvärld. […] svarar unisexmodet i science fiction-filmen mot en manlig fantasi om att helt slippa kvinnor och deras alltför kvinnliga kroppar. […]

Inte bara är de i solklar minoritet i science fictionfilmens persongalleri, de kvinnor som faktiskt finns saknar oftast såväl sexuell utstrålning som betonad reproduktiv förmåga.

 […] Shaw är visserligen både steril och könsneutralt klädd, men inte lika utpräglat asexuell som sin föregångare inledningsvis var – Shaw har en pojkvän och ligger med honom. Men liksom Ripley är hon en projektionsyta för en diskussion om teknologi, reproduktion och kroppslig integritet.

Jag orkar inte riktigt analysera allt det här. Jag antar att det är intressant att diskutera kroppslighet och modernitet. Jag antar att inget av det här är medvetet riktat mot mig som asexuell. Jag tycker bara det är synd att en relativt marginaliserad företeelse som asexualitet ska bli ett slagträ i debatten och behöva låna ut ordet som beskriver oss till Expressens journalister. Det är också intressant att jämföra hur asexualitet som läggning uppfattas med hur ordet ofta används.

Det var bara det. Over and out.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: